Hoe ik raak schoot!

Terugkijkend heb ik na de Havo best veel van mijn doelen behaald. Ik vind het leuk om met jullie te delen hoe dat is gelukt. Ik ben dit jaar afgestudeerd als Toegepast Psycholoog. Op dit moment bezig met een pre-master Klinische Psychologie aan de universiteit. Het was niet altijd makkelijk, maar het is gelukt! Hoe? Ik heb een doel voor ogen en doe er alles aan om dit te bereiken.

Zoveel mogelijkheden…
Aan het eind van de Havo moest ik net als iedere leerling die ene beslissing maken. Welke studie ga ik doen? Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden. Voor mij waren dit er misschien wel wat minder. Ik kon door mijn beperking natuurlijk geen sportdocent worden, of in de bouw gaan werken. Dit vond ik niet erg. Mijn interesse lag toch elders. Vanaf ongeveer mijn vijftiende wist ik dat ik mensen wilde helpen die mentaal even niet zo goed in hun vel zitten. Dus ja, dan kom je al snel uit op maatschappelijk werker of Toegepast Psycholoog. Op deze studies richtte ik dan ook mijn pijlen.

Op onderzoek uit
Vervolgens moest ik een keuze gaan maken. Om dit goed te doen heb ik voor beide opleidingen open dagen bezocht. Ook heb ik meegedaan aan mee-loopdagen. Die waren heel nuttig. Hierdoor kreeg ik een beter beeld van wat de opleidingen precies inhielden. Ook fijn was dat ik meteen kon zien hoe het zat met de rolstoeltoegankelijk van het lesgebouw. Wat natuurlijk niet onbelangrijk is als je in een rolstoel zit. Deze eerste indruk was goed. Na wat wikken en wegen heb ik gekozen voor de opleiding Toegepaste Psychologie.

Stapje voor stapje dichterbij mijn doel
Dit is de juiste keuze geweest. Met plezier heb ik de opleiding in vier jaar doorlopen. Uiteraard heb ik ook behoorlijk wat stressvolle momenten gehad, maar dat hoort natuurlijk bij het studentenleven. Toen ik vier jaar geleden aan mijn opleiding begon had ik eigenlijk al meteen een nieuw doel gesteld. Namelijk doorstuderen en psycholoog worden. Aan het begin van het hbo heb ik dit doel op een lager pitje gezet. Eerst maar zien hoe Toegepaste Psychologie mij afging. Toen ik na twee jaar de conclusie kon trekken dat dit goed ging heb ik uitgezocht hoe ik makkelijker kon doorstromen. Ik kon binnen het hbo een aantal vakken aan de universiteit volgen. Op deze manier kon ik zien of ik het niveau aankon. Hierdoor werd de overstap van het hbo naar de universiteit minder zwaar, doordat ik minder vakken hoef te volgen in het pre-master jaar.

Raak schieten
De pre-master is zeker niet makkelijk, maar ik probeer steeds kleine doelen te stellen. Om zo steeds dichterbij mijn hoofddoel te komen. Doelen geven mij focus tijdens het studeren en hebben ervoor gezorgd dat ik mijn Hbo-diploma haalde. Nu ga ik er alles aan doen om ook bij mijn volgende doel, psycholoog worden, raak te schieten.