Huh, zit jij in een rolstoel?

College kijken in bed
We zitten alweer een flinke tijd in lockdown door het Coronavirus. Dit betekent… heeeel veeel thuiszitten en online mijn studie volgen. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een college op de universiteit gevolgd heb. Ondertussen heb ik mij (zover dat kan) aangepast aan het digitale onderwijs. Leuk vind ik het nog steeds niet. Al moet ik toegeven dat het ook echt wel voordelen heeft. Zo kan ik nu ook dat ene college van 9 uur in mijn bed kijken, of alle gemiste colleges later terugkijken. Niks mis mee! Daarnaast heeft online onderwijs ook voordelen voor mij als rolstoeler en zorgt het soms ook voor grappige situaties.

Verbaasde gezichten op het scherm
Het contact met medestudenten is online heel anders.  Je krijgt in de online lessen veel moeilijker een beeld van elkaar. Je spreekt medestudenten tijdens het doen van opdrachten of als je samenwerkt aan een project alleen online. Dus wanneer je elkaar spreekt gaat het vooral over studie gerelateerde dingen. Ook zie je elkaar alleen in een zittende houding. Dat ik in het dagelijkse leven in een rolstoel zit valt in de niet-digitale wereld meteen op, maar nu dus niet. Normaal gesproken is het zo dat als ik een nieuwe ruimte binnenkom of nieuwe mensen leer kennen zij eerst naar mijn rolstoel kijken. Dit maakt dat ik mijn beperking niet vaak specifiek benoem, behalve wanneer mensen hier interesse in tonen. Ditzelfde doe ik bij de online lessen. Alleen vergeet ik dat mensen nu niet zien dat ik een rolstoel zit. Dat zorgt soms grappige situaties. Ik was laatst met een paar medestudenten een opdracht aan het nabespreken en moest de oplader van mijn laptop pakken. Deze lag aan de andere kant van mijn kamer, dus ik moest even een stukje rollen. Toen ik weer voor de camera zat, zag ik een aantal verbaasde gezichten. Opeens realiseerde ik me dat het er gek uit heeft moeten zien. Je verwacht dat iemand gaat opstaan en begint te lopen. Niet dat iemand wegrolt.  Ik heb toen toch maar snel uitgelegd dat ik in een rolstoel zit.

Beperking meer op de achtergrond
Deze grappige situatie heeft mij laten inzien hoeveel informatie we eigenlijk missen als het contact online is en wat voor beperkt beeld we hierdoor van een ander krijgen. Persoonlijk vind ik het best leuk om eens te ervaren hoe het is als niemand weet dat je een fysieke beperking hebt. Dit is bij mij namelijk nooit het geval. Nu heb ik het gevoel dat mensen mij meer als persoon zien en dat de beperking op de achtergrond staat, in plaats van andersom. Zo zie je maar, digitaal onderwijs is niet altijd leuk. Maar er zitten ook grappige kanten aan!

~Karien