(Geen) Geld op de rekening?
Dit zijn de mogelijkheden

 

uitgezoomde versie blog geld

Kort overzicht van toeslagen en uitkeringen voor studenten met een beperking…

Een lege bankrekening
Studeren is alle behalve goedkoop. Het collegegeld, de huur, de wekelijkse boodschappen et cetera zorgen voor flink wat kosten. Nu kan een bijbaantje hierbij helpen, maar dit is niet altijd een optie als je een beperking hebt. Veel baantjes zijn met een beperking lastiger uit te voeren of het kost te veel energie om naast je studie ook nog te gaan werken. Maar als je niet kan bijverdienen, hoe betaal je dan de rekeningen? Er zijn verschillende subsidies en uitkeringen die jou hierbij kunnen helpen. Hieronder worden er drie opties beschreven. Zo heb je een kort overzicht en kan je kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn.

De Wajong uitkering
Op deze uitkering heb je recht als je voor je 18e een beperking of ziekte hebt gekregen, waardoor werken lastiger of niet mogelijk is. Voorheen had je alleen recht op de Wajong uitkering als je helemaal niet kan werken. Belangrijk om te weten is dat deze regels veranderd zijn of dat dit gaat gebeuren. De regels:
Als je met een studie start blijf je recht hebben op de Wajong-uitkering (vanaf 2020).
Voor 2020 was dit niet het geval
Als je gaat werken zorgt de Wajong ervoor dat je altijd een hoger inkomen hebt, dan met alleen de uitkering(vanaf januari 2021).
Als je werkt behoud je de uitkering en krijg je 30 cent van iedere euro die jij verdient (vanaf januari 2021).
Let op: Dit bedrag kan meer zijn als jouw werkgever al rekening houdt met de Wajong uitkering en jouw loon aanvult tot de hoogte van de uitkering
Je kan altijd zelf bepalen om de uitkering stop te zetten. Je hebt recht op de uitkering tot je AOW, de Algemene Ouderdom Wet (vanaf januari 2021).
De hoogte van Wajong uitkering wordt op basis van het minimuminkomen berekend. Ben je benieuwd hoe hoog jouw uitkering zou zijn? Ga dan naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong
Op deze site vind je meer over informatie over de Wajong uitkering. Ook kan je bij het UWV terecht voor meer informatie, vragen of het aanvragen van deze uitkering.

Individuele studietoeslag
Ook deze toeslag kan je aanvragen als je een student bent die door een beperking niet (veel) kan bijverdienen. Je kan de toeslag aanvragen wanneer:
> Je bent 18 of ouder bent.
> Je door een studie recht hebt op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten.
> Je niet veel geld hebt.
> Je geen Wajong uitkering hebt.
De hoogte van de maandelijkse toeslag is afhankelijk van jouw leeftijd. Benieuwd wat jij krijgt? Kijk dan op https://gemeente.groningen.nl/individuele-studietoeslag-aanvragen
Je vraagt de toeslag aan via de gemeente. Na de aanvraag kijken zij of je in aanmerking komt voor deze toeslag. De bovenstaande link is van de Gemeente Groningen. Kom jij uit een andere gemeente en wil jij meer weten over de individuele studietoeslag? Kijk dan op de website van jouw gemeente voor de voorwaarden van deze toeslag.

Arbeidsongeschiktheid uitkering (WIA-uitkering)
De laatste mogelijkheid die we hier bespreken is de arbeidsongeschiktheid uitkering. Deze uitkering kan passend zijn als je klaar bent met je studie, maar nog geen baan hebt kunnen vinden door je beperking. Deze uitkering heeft twee verschillende soorten:
De IVA-uitkering: Het UWV zegt dat je voor minstens 80 % arbeidsongeschikt bent en er is weinig kans op herstel.
De WGA-uitkering: Het UWV vindt je voor minstens 80 % arbeidsongeschikt, maar er is kans op herstel. (Je bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt) OF je bent voor minstens 35 % maar voor maximaal 80 % arbeidsongeschikt verklaard.
Voor meer informatie en voor het aanvragen van de uitkering kun je bij het UWV terecht en de volgende link bekijken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wia-recht-op-uitkering#

De drie opties die hier beschreven staan zijn niet de enige. Er is veel mogelijk. Het is namelijk wel zo fijn als jij je niet te veel zorgen hoeft te maken over geld. Zodat jij je volledig op de studie kan focussen. Het kan soms best ingewikkeld om uit te zoeken wat voor jouw situatie de beste optie is. Hier kan Wiel&Deal jou bij helpen! Stuur je vraag naar [email protected] en wij zoeken het samen met jou uit.