Checklist

 

 

     20150315_Wiel&Deal_logo     

 

Checklist studenten

Ik wil gaan studeren!

 

Kan ik als jongere met een beperking gaan studeren?

Ja natuurlijk, je moet alleen wel aan een aantal dingen goed uitzoeken en aan wat meer dingen denken dan studenten zonder beperking. In deze checklist helpen we je hier bij.

Hoe kies ik een universiteit of hogeschool

Neem contact op met een studentendecaan van de opleiding waar je wilt studeren. Ga zo mogelijk praten met studenten met beperkingen die de opleiding volgt die jij ook wilt gaan doen. Bespreek wat je nodig hebt om te kunnen studeren en of dat te realiseren is op de opleiding van je dromen. Blijkt uit de gesprekken dat de onderwijsinstelling niet de benodigde voorzieningen en begeleiding kan regelen, ga dan na of je in een andere stad zou kunnen en willen studeren. Een andere optie is om in dezelfde stad te kijken naar een andere leuke studie.

Hoe kies ik een studie

Heb je al een beeld van waar je wilt gaan werken of welk vak je wilt gaan uitoefenen, ga dan praten met mensen die dat al doen. Vraag aan hen wat een goede opleiding is voor dat werk en probeer er achter te komen waar jij met jouw beperking tegenaan kunt lopen. Denk samen met hen of anderen ook na over hoe je dat probleem kunt omzeilen of oplossen.

Alles goed regelen rondom de studie voordat je begint

Heb je gekozen waar en wat je gaat studeren?  Maak dan een afspraak met de decaan/ studieadviseur van de opleiding. Bespreek het hele studieprogramma en ga samen op zoek naar mogelijke knelpunten en oplossingen daarvoor. Leg dit ook vast zodat je daar later op terug kunt vallen. Vooral stages blijken in de praktijk nogal lastig te zijn. Vraag dus of daar binnen de opleiding ervaring mee is en of daar eventueel alternatieven voor zijn. Maak vervolgens met je mentor (zorg dat je die op tijd krijgt toegewezen via de decaan) een plan hoe je je klas informeert over je beperking en hun hulp vraagt bij wat je nodig hebt

Wat moet ik nog meer regelen?

Wat je verder nog kan of moet regelen is per persoon verschillend.

Je kunt hierbij denken aan;

    • Vervoer
    • Begeleiding of maatje voor hand- en spandiensten
    • Begeleiding toiletgang
    • Maken van planningen
    • Leren goed om te gaan met je energie en keuzes maken
    • Heb je extra voorzieningen nodig
    • Wat wil je nog doen naast je studie
    • Hoe regel je ziekenhuisbezoek en therapieën
    • Extra studiebeurs via gemeente voor jongeren met beperkingen – hoogte verschilt wel per gemeente.
    • Op wie je de eerste tijd kunt terugvallen als je onzeker bent of het je allemaal teveel wordt. Maak daar ook gebruik van!

Kan ik meedoen met de introductie?

Neem contact op met de introductie commissie en vraag naar de planning en of het mogelijk is voor jou om mee te doen aan de activiteiten. Grote kans dat je samen met de commissie opzoek kan gaan naar eventuele oplossingen voor obstakels tijdens de introductie. Wanneer je het fijn lijkt om een maatje te hebben tijden de introductie regel dit dat met je mentor en de introductie commissie.

Lid worden van studenten- of studieverenigingen

Verdiep je alvast in studie en studentenverenigingen, dit is een goede plek om vrienden op te doen. Denk na over wat je er naast je studie bij kunt doen, wat je echt leuk vindt en wat met je beperking ook haalbaar is.

Andere vragen

De checklist  geeft een beeld van wat je onder andere allemaal moet doen om je goed voor te bereiden. Je kunt op de website van je toekomstige hogeschool of universiteit vaak contactinformatie vinden van wie met wie je contact kunt opnemen. Je kunt dan een afspraak maken met een studentendecaan of een andere professional die alles kan regelen zodat jij uiteindelijk je diploma kunt halen. Spreek met een dergelijk persoon wel af dat je zo nu en dan dit gesprek herhaald om bijvoorbeeld toch je tentamens in een aparte ruimte te maken in plaats van tussen 100 medestudenten.

We kunnen ons voorstellen dat je nog veel aanvullende vragen hebt. Voor deze vragen en een volledige checklist  neem gerust contact op met ons. Dan kunnen we je hierbij helpen. Je kunt ons bereiken via [email protected].

We zijn ook te volgen op Facebook en we zijn actief op Twitter

Het verhaal van Nisha is heel leuk zo vlak voor het begin van je studie.