Als je de middelbare school afrond denk je ook na over je toekomst. Je moet meer regelen om een passende vervolgopleiding te vinden. Het lastige is dat anderen vaak meer naar de problemen kijken dan naar de mogelijkheden die jij ziet. Bedenk wat je zou willen, waarom je het zou kunnen en wat je daarvoor nodig hebt. Laat je niet beperken! Probeer je droom om te zetten in daden. Je krijgt daar geen spijt van. Spijt krijg je pas als je iets niet hebt geprobeerd. En als iets een keer niet lukt? Ook daar leer je veel van.
Welke opleiding sluit goed aan bij jouw wensen? In welke stad wil je gaan studeren? Zoek op internet hoe universiteiten en hogescholen scoren voor studenten met een beperking. Vraag Wiel&Deal of wij meer weten over de opleiding van je dromen. Ga na of deze opleiding de voorzieningen heeft die jij nodig hebt om te kunnen studeren.
Ga kijken wat jij nog meer wilt doen naast studeren. Kijk ook hierbij wat je nodig hebt om ook volop te kunnen genieten. Ga na of dat ook aanwezig is in de stad waarin je wilt studeren. Probeer daarnaast ook in gesprek te gaan met studenten die ook een beperking en in deze stad studeren. Vraag wat zij allemaal geregeld hebben om genoeg tijd te hebben voor het studeren en ook te kunnen genieten van het studentenleven.
Op de site van Wiel&deal staat een checklist waar je allemaal aan zou kunnen denken voor je je ergens inschrijft, maar ook tips voor daarna. Het is handig om een aantal zaken vooraf te regelen. De eerste maanden van je studie heb je wel wat anders aan je hoofd dan het regelen van zorg, vervoer, begeleiding, therapie of wat dan ook. Kijk ook naar de studiefinancieringsmogelijkheden voor studenten met een beperking.
Welke mensen met een beperking volg jij op social media hebben, die jouw droomcarrière heeft of dezelfde vervolgopleiding doet? Kortom, van wie denk jij, wat zij kunnen kan ik ook! Vraag hoe zij gekomen zijn waar ze nu zijn. Vaak delen zij hun verhaal graag met je. Via social media zijn ze best makkelijk te benaderen als je ze een serieuze vraagt stelt. Je vind ze ook op Instagram, YouTube of andere social media platforms.
Bijna elke universiteit of hogeschool heeft een decaan voor studenten met een beperking. Zoek voor je gaat studeren contact met deze decaan. Bereid dat gesprek goed voor. Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je nodig hebt om met goed gevolg je eerste jaar te halen. Praat daarover met de decaan. Veel studenten met een beperking gaan vaak naar de decaan als het al een tijd niet goed gaat. Dat is te laat!
Je bent goed voorbereid je weet wat je nodig hebt. Regel dat ruim van te voren. Op school, met thuis, met je toekomstig studentenhuis, maar ook met het UWV of met jouw gemeente als je een toelage of uitkering nodig hebt. Als je al een auto hebt moet je wellicht een parkeervergunning regelen. Fiksen kost nu eenmaal tijd. Vaak maanden. Begin dus vroeg. Soms moet je verhuizen naar een andere gemeente, wees daar dus op tijd mee!
Als je de zaken rond je studie goed geregeld hebt dan heb je tijd voor het belangrijkste van je studietijd: Het studentenleven. Ook dat gaat niet vanzelf. Probeer mee te doen met de introductie. Wordt waar mogelijke lid van een studie of studentenvereniging. En maak nieuwe vrienden.
Hoe goed voorbereid je ook bent soms lukt een studie toch niet helemaal, of gaat alles trager dan je wil. Is dat erg, nee! Je hebt het geprobeerd en er meestal ook veel van geleerd. Vaak weet je daarna beter wat je wel wilt of kunt. Zie het als een leerschool voor jouw volgende stap.
Heb je nog vragen of kom je er niet uit. Bel of mail ons. We weten ook niet alles maar samen komen we er vaak wel uit. Gewoon doen hoor! We zijn er voor jou!