Ja! Eindelijk maar dan toch! Je hebt iedereen ervan weten te overtuigen dat je wilt en kunt studeren en op kamers gaan wonen. Je weet in welke stad je wilt studeren en welke studie je daar wilt gaan doen. Ook weet je al globaal welke hulp je tijdens je studie nodig hebt. Maar je ouders wonen ver weg dus je wilt ook op kamers gaan wonen.
Alles goed regelen rondom de studie voordat je begint
Heb je gekozen waar en wat je gaat studeren? Maak dan een afspraak met de decaan/ studieadviseur van de opleiding. Bespreek het hele studieprogramma en ga samen op zoek naar mogelijke knelpunten en oplossingen daarvoor. Leg dit ook vast zodat je daar later op terug kunt vallen. Vooral stages blijken in de praktijk nogal lastig te zijn. Vraag dus of daar binnen de opleiding ervaring mee is en of daar eventueel alternatieven voor zijn. Maak vervolgens met je mentor (zorg dat je die op tijd krijgt toegewezen via de decaan) een plan hoe je je klas informeert over je beperking en hun hulp vraagt bij wat je nodig hebt.
Wat moet ik nog meer regelen?
Afhankelijk van je beperking moet je ook nog een aantal andere dingen regelen.
Denk aan:
- Vervoer
- Begeleiding of maatje voor hand- en spandiensten
- Begeleiding toiletgang
- Maken van planningen
- Leren goed om te gaan met je energie en keuzes maken
- Heb je extra voorzieningen nodig
- Wat wil je nog doen naast je studie
- Hoe regel je ziekenhuisbezoek en therapieën
- Extra studiebeurs via gemeente voor jongeren met beperkingen – hoogte verschilt wel per gemeente.
- Op wie je de eerste tijd kunt terugvallen als je onzeker bent of het je allemaal teveel wordt. Maak daar ook gebruik van!
Kan ik meedoen met de introductie?
Neem contact op met de introductie commissie en vraag naar de planning en of het mogelijk is voor jou om mee te doen aan de activiteiten. Grote kans dat je samen met de commissie opzoek kan gaan naar eventuele oplossingen voor obstakels tijdens de introductie. Wanneer je het fijn lijkt om een maatje te hebben tijden de introductie regel dit dat met je mentor en de introductie commissie.
Lid worden van verenigingen – DOEN
Verdiep je alvast in studie en studentenverenigingen, dit is een goede plek om vrienden op te doen. Denk na over wat je er naast je studie bij kunt doen, wat je echt leuk vindt en wat met je beperking ook haalbaar is.
Andere vragen
De checklist geeft een beeld van wat je onder andere allemaal moet doen om je goed voor te bereiden. Op de website van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) ook veel informatie te vinden.
We kunnen ons voorstellen dat je nog veel aanvullende vragen hebt. Voor deze vragen en een volledige checklist neem gerust contact op met ons. Dan kunnen we je hierbij helpen. Je kunt ons bereiken via [email protected] of 0654704713.
Als je ons volgt via Facebook, Twitter (@Wielendeal) of onze website kun je zien wat we nog meer doen en wordt je op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen rond studeren met een beperking.