Ook jij kunt die mooie baan in jouw vakgebied vinden.

Ik weet het zeker!!!

Ik ben Roos Hoelen, getrouwd met Mark en moeder van inmiddels volwassen Reinier en Annelies. Ik heb jarenlang in de werving & selectie gewerkt, voordat ik mij ging bezighouden met het behartigen van de belangen van mensen met een beperking die graag willen werken. En ik weet waar ik het over heb, want ik ben zelf vanaf mijn geboorte slechtziend. Ik heb wat meer obstakels moeten overwinnen dan bijvoorbeeld mijn goedziende man en mijn goedziende vriendinnen om werk op mijn niveau en aansluitend bij mijn interesse te vinden.  Ook het vinden van een stage was behoorlijk lastig. Het was op een gegeven moment spannend of ik mijn studie wel kon voortzetten.

Maar het is me allemaal gelukt en ik vind het geweldig dat ik nu mijn kennis en ervaring met anderen mag en kan delen. Want studie, stage en werk is gewoon mogelijk, ook als je een beperking hebt.

Ik werk op dit moment o.a. als kwartiermaker bij Incluvisie (www.incluvisie.nl).  Incluvisie weet zeker dat werken en studeren met een fysieke beperking gewoon kan mits je de juiste ondersteuning en werkplekaanpassingen hebt. Daar werken wij aan door advies, informatie en hulp te bieden aan werkzoekenden met een beperking of door als wetten of organisaties goede ondersteuning en kansen op werk in de weg staan in gesprek te gaan met de instanties. Waar nodig voeren we een regionale of landelijke lobby. Maar Incluvisie kan dat allemaal niet alleen en daarom gaan we graag de samenwerking aan met organisaties die dezelfde doelen nastreven als wij.

Een van die samenwerkingsverbanden is Maatschappelijke Diensttijd loopbaankansen.

De maatschappelijke diensttijd is door de overheid in het leven geroepen om jongeren de gelegenheid te geven hun talenten te ontdekken en iets voor een ander te doen. In deze maatschappelijke diensttijd worden studenten en pas afgestudeerden met een beperking/ondersteuningsvraag gekoppeld aan een jongere met of zonder  beperking die al een baan heeft. De student kan met de jonge werkende mee lopen in het dagelijkse werk of een project gaan uitvoeren. Zo doet de student werkervaring binnen het eigen vakgebied op die het makkelijker maakt om een stage of baan te vinden.  Lees meer via https://mdt-loopbaankansen.nl/over-mdtl/   Studenten hebben al mooie werkervaring opgedaan bij o.a. onderzoeksbureau Regioplan, Amsterdams Medisch Centrum en nog veel meer. MDTL werkt door het hele land. Vanaf september begint er weer iedere twee maanden een nieuwe lichting. Via de site kom je meer te weten en kun je je aanmelden.

Behalve dit mooie initiatief zijn er nog meer initiatieven die zich bezighouden met het naar werken helpen van jongeren. Denk aan Emma & Work en SWOM (werken en studeren op maat), De realisten etc.  Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om een project of organisatie te vinden die bij jouw wensen past. Succes, want werken kan gewoon!!!

Foto Roos Hoelen