Praktische inclusie:

Samen aan de slag voor een inclusieve samenleving

Vandaag 11 mei 2021 zou onze, in januari, overleden oprichtster 32 zijn geworden. Maaike was een groot voorvechter van inclusie. Niet zozeer in woorden, maar vooral door het voor te leven en te proberen om op een praktische manier zaken te veranderen. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die een beetje hulp nodig heeft om gewoon mee te kunnen doen op de manier die hij, zij of hen willen. Het mooie is dat iedereen hieraan ook zijn steentje kan bijdragen. Veel gaat namelijk over bewustzijn, gedrag of er even aan denken op het moment dat je iets maakt. In deze en volgende blogs wil ik als bestuurslid van Wiel&Deal en moeder van Maaike praktische tips delen. Deze tips kan elke burger, elk bedrijf, elke school en elke overheidsinstelling gebruiken om te helpen de inclusieve samenleving te bereiken. 

 

Eén van die praktische zaken, geen aangepaste kamers voor studenten met een lichamelijke handicap en een zorgvraag, heeft voor de oprichting van Wiel&Deal gezorgd. De snelle realisatie van een aantal aangepaste kamers was te danken aan een praktisch ingestelde corporatiedirecteur en medewerker sociaal team van de gemeente, die vooral dachten in oplossingen. Fijne bijkomstigheid was daarbij dat door dit praktische denken de extra kosten veel lager waren dan gebruikelijk.

Voor Maaike was de basis van inclusie dat ze mee kon doen. Dat begint met ergens komen en binnenkomen. Of het nu een studentenkamer, verenigingsgebouw, de kroeg of het schoolgebouw is. 

De problemen beginnen al in de openbare ruimte. Stoepen zijn niet om op te lopen of om met de rolstoel op te rijden, maar vooral om fietsen en auto’s op de stallen, steigers op te bouwen (zonder extra afritjes) en uitstallingen en borden op te zetten. Daarnaast versperren slecht onderhouden heggen en uit de hand gelopen straat tuinen geregeld de stoep. Met weinig moeite kunt u nog veel meer obstakels bedenken. Bijna al deze obstakels zijn door ander gedrag en bewustzijn te veranderen. Voor u kost uw fiets 10 meter verderop zetten 1 seconde. Iemand met een handicap loopt er echter tegenaan,  omdat hij of zij dat obstakel niet ziet of moet een eind terug om een heel andere route te kiezen. 

Als u als burger erop let dat mensen met een blindegeleidestok, rollator, rolstoel en kinderwagen er nog langs kunnen bij alles wat u in de openbare ruimte doet zou dat al een mooie eerste stap zijn om iedereen mee te laten doen

Een ander hete hangijzer is het ontwerp en de bouw van gebouwen. Architecten denken dat scholen een beetje hip ontwerp moeten hebben. Dat betekent vaak  dat je met een handicap niet meer in de kantine kan, niet in groepsruimten, het gebouw volstrekt onoverzichtelijk is en een vreselijke akoestiek heeft. Spiksplinternieuwe gebouwen (of het nu openbare gebouwen of woongebouwen zijn) die niet toegankelijk  of bruikbaar zijn voor mensen met een functie of zintuiglijke handicap. 

U als (mede) opdrachtgevers kunt dit veranderen! Een goede eerste stap is een  nieuw basis Plan van Eisen (PvE) opstellen.  En dat PvE en het ontwerp laten checken door andere personen dan bouwmensen (meestal witte mannen zonder handicap). Laat ook vrouwen, rolstoelers, blinden en mensen met psychiatrische handicap het PvE en de tekeningen toetsen. Gebouwen worden er bruikbaarder door en kunnen nog steeds mooi zijn. Het vraagt wat meer creativiteit van de ontwerper, maar dat is zijn vak. Ook de extra kosten zijn dan gering en zeker vele malen goedkoper dan latere aanpassingen. 

Maaike had volgens iedereen die bij haar kwam een prachtige woning met een inrichting die bijzonder was door kleur en vorm en desondanks ook 100% bruikbaar. 

U/jij kunt elke dag een steentje bijdragen aan de basis (toegankelijkheid) van een inclusieve samenleving. Ziet u wel een probleem, maar weet u even de praktische oplossing niet? Wiel&Deal denkt graag mee. Het gedachtegoed van Maaike zit bij ons allemaal in de genen. [email protected]

Diet Hensums

[email protected]

IMG_1617