Zorg/welzijn/onderwijs
Uw leerling/patiënt of cliënt is aan het nadenken over zijn/haar toekomstdromen. Studeren, werken of even uitpuffen tijdens een tussenjaar. Kiest hij/zij ervoor om te gaan studeren dan kan Wiel&Deal u adviseren over hoe u uw leerling* hierin kan ondersteunen. Ook kunnen we de leerling zelf helpen om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder volgt een lijstje met waar u aan moet denken bij het begeleiden van de leerling naar het studentenleven.
Lees hier het ervaringsverhaal van Johan- van mytylschool tot en met Hbo-diploma.
Uw leerling wil gaan studeren, maar weet nog niet wat of waar.
Een goed begin is het bezoeken van open dagen. Geef de leerling mee dat het goed is om te informeren naar wat de studie precies inhoudt. Ook is het belangrijk dat de aankomende erachter probeert te komen of de onderwijsinstelling open staat voor een student met een beperking.
Adviseer uw leerling om te gaan praten met studenten/jongeren met beperkingen die dezelfde studie doen of aan de universiteit studeren waar de leerling heen wil. Dit is een goede manier om in te schatten of de studie haalbaar is en welke dingen er geregeld moeten worden om te zorgen dat uw leerling onderdelen van de studie kan volgen. Wanneer uw leerling graag wil gaan werken en ook weet waar zijn of haar interesses liggen op dit gebied, is het nuttig om te gaan praten met mensen die soortgelijk werk doen. Zo kan hij/zij erachter proberen te komen waar hij/zij tegenaan kan lopen bij de uitoefening van het vak. We hebben voor u een checklist professionals voor jongeren met beperking die willen studeren gemaakt.
De leerling heeft een studie en studieplek gekozen en wil zich gaan inschrijven
Uw leerling heeft gekozen wat hij/zij gaat studeren en in welke stad dit is. Het wordt tijd om de benodigde aanpassingen van het studieprogramma en het gebouw te gaan regelen. Vooral stages blijken in de praktijk nogal lastig te zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen u dan bij wie uw leerling, al dan niet door u vergezelt, terecht kan om een afspraak te maken voor een gesprek.
Gesprek op de opleiding – hoe bereid je je voor?
Maak een plan met alles wat er geregeld moet worden zodat uw leerling kan studeren. U kunt hierbij denken
aan:
- Vervoer
- Begeleiding of maatje voor hand en spandiensten
- Begeleiding toiletgang
- Maken van planningen
- leren goed om te gaan met energie en keuzes maken
- Plan maken met mentor (hij/zij moet deze tijdig toegewezen krijgen via de decaan) om een plan te maken over hoe de klas geïnformeerd wordt over de beperking en dat hun hulp gevraagd wordt wanneer hij/zij hulp nodig heeft
- Het regelen van een maatje voor tijdens de introductieweken. Het is leuk om mee te doen maar met een ervaren student als maatje lukt dat veel beter. Uiteraard hangt dat ook wel een beetje af van de aard en mate van de beperking.
Deze checklist is een hulpmiddel voor uw leerling om zich voor te bereiden. We kunnen ons voorstellen dat je hulp nodig hebt om samen met uw leerling aan de slag te gaan met deze checklist en dat u nog vragen heeft. Neem gerust contact met ons. U kunt ons bereiken via [email protected]. U kunt via deze weg ook een telefonische afspraak maken een medewerker van Wiel&Deal. Zij helpen u graag verder.
Wij zijn ook actief op Facebook (Wiel&Deal), Instagram (wielendeal) en Twitter (Wiel&Deal).
Heb je vragen of heb je interesse in een workshop? Neem contact met ons op. Hier vind je de checklist ook op papier